måndag 5 mars 2012

Japanska sötsaker

Om ni inte har läst mina inlägg om japansk mat ännu så kan ni läsa del ett här, och del två här. ^w^

Det finns fyra olika typer av sötsaker (おかし - okashi) och snacks (おやつ - oyatsu) i Japan.
和菓子 - Wagashi (japanska sötsaker), 駄菓子 - Dagashi (gammeldags japanska sötsaker), 洋菓子 - Yougashi ("västerländska" sötsaker), och 菓子パン - Kashi pan (söta bröd).

甘納豆 - Amanatto
Wagashi. Gjort av söt bönröra kokad i sirap, med socker utanpå. Ibland har de även någon typ av fyllning innuti. Amanatto har ingenting att göra med vanlig natto, så blanda inte ihop dem för vanlig natto är jätteäckligt.

お団子 - Odango
Wagashi. Gjort av rismjöl, och kan serveras på lite olika sätt. Det vanligaste är att de rostas eller att man häller ett slags sirap över dem. Konsistensen är lite... speciell, och det kan ta ett tag att vänja sig vid. Men jag tycker att det är jättegott! :D

かき氷 - Kakigori
Wagashi. "Shaved ice" (jag vet verkligen inte vad det heter på svenska... krossad is typ?) smaksatt med fruktsirap. De vanligaste smakerna är bland annat jordgubbe, melon, och persika, men man kan också få dem med calpis-smak eller "blue Hawaii"-smak. Säljs överallt under sommartid.

金平糖 - Kompeito
Wagashi. Sockergodis som brukar säljas i samband med vissa festivaler, men de går att få tag på när som helst.

饅頭 - Manju
Wagashi. Ungefär som odango på utsidan, men med olika söta fyllningar (oftast söt bönröra).

たい焼き - Taiyaki
Wagashi. Även om de ser ut som fiskar så smakar de inte så. Taiyaki är gjort av pannkaks- eller våffelsmet, och innuti finns olika fyllningar. Fyllningarna brukar variera från plats till plats och beroende på vilken tid på året det är, men några vanliga är anko (söt bönröra), grädde, kurikoan (kastanjer med anko), choklad, kola-grädde,  och matcha (grönt te).



おせんべい
Dagashi. Grillade riskakor som finns i alla möjliga olika variationer. Det finns söta, salta och med sesamfrön bland annat. Ibland äter man dem med soja.

カステラ - Castella
Yougashi. Sockerkaka (spongecake) är ganska populärt här.

アンパン - Anpan
Kashi pan. Bröd med söt bönröra. Japanerna gillar verkligen sin anko och sin azuki. :3

メロンパン - Meronpan
Kashi pan. Det här är ett melonbröd, men låt inte det lura dig. De smakar inte melon, utan de heter så för att formen tydligen påminner som en. Dock finns det vissa med melonsmak, men de ser inte ut såhär utan de brukar vara gröna. I princip är det bara bröd med socker på, och till en början förstod jag inte vad som var så himla spännande med dem. Sen blev jag beroende... Och det är inte bra, för de är sjukt onyttiga. :P

Det är allt jag har för stunden. Hoppas att ni tyckte att det var lite intressant. :3

じゃね~

4 kommentarer:

  1. Det ska bli spännande att få prova på lite olika godsaker :)
    Kram kram mamma

    SvaraRadera
  2. ÅÅÅHHHH, dango~<3

    Ett av mina livsmål är att få smaka det. :3

    SvaraRadera
  3. dango, shaved ice, fisksaken.. omo. jag hatar sverige. OCH JAG BLEV FETT SÖTSUGEN!

    SvaraRadera
  4. Jätteintressant!

    SvaraRadera