torsdag 9 februari 2012

Japansk mat

Jag är en sån där dålig människa som inte fotar så mycket. Förlåt mig. Men det är bara för att det känns så konstigt att dra fram kameran när vi sitter och äter middag eller på lunchrasten...

Hur som haver, nu tänkte jag visa er lite japansk mat! Jag har helt fräckt tagit alla bilder från google. Oj oj oj, att jag inte skäms. Och bara så att ni vet, japaner äter inte sushi hela tiden... Jag har ätit det två eller tre gånger sen jag kom hit, och det är inte så ofta! Anyway, enjoy~

カレー Curry
Tro't eller ej, men här äter vi curry bra mycket oftare än sushi! En gång i veckan, för att vara mer precis.

餃子 Gyouza
Är degknyten med antingen kött eller grönsaker inuti, och man doppar dem i soja och vinäger när man äter dem. Ursprungligen är de från Kina, men Tuukka lärde mig att skillnaden ligger i hur man tillagar dem. Tydligen så ångkokar man dem i Kina, men här i Japan så steker man dem på ena sidan.

お好み焼き Okonomiyaki
Maträtten som jag alltid pratar om. Det är som en slags korsning mellan omelett och pannkaka, och det finns olika varianter. Vissa innehåller fläsk, andra innehåller räkor eller o-mochi. Ovanpå har man en speciell sås, nori, majonäs och "bonito". Och nej, det är inte som spanskans bonito...

オムライス Omuraisu
"Omelett-ris". Helt enkelt en omelett med ris inuti. Oftast är riset tillagat med ketchup, och så brukar det finnas små bitar av fläsk i. Detta är dock inget man äter till frukost, utan det är lunch/middagsmat.

おにぎり Onigiri
Risbollar. Det finns många, många olika varianter, och man kan ha i princip vad man vill. Det vanligaste är dock "rena" risbollar (med bara ris), att riset är uppblandat med någon typ av krydda, eller att det finns lite fyllning inuti som till exempel stekt lax, kött, tonfisk och majonäs eller umeboshi.

ラーメン Ramen
Här finns det också en hel massa variationer, men vad ni ser på bilden ovan är den vanligaste. Gott, billigt och onyttigt. :3

そば Soba
En annan typ av nudlar. Man doppar dem i en, hm, "soppa/sås", ofta med purjolök i, när man äter dem. Man brukar även kunna äta dem med tempura.

すき焼き Sukiyaki
En massa godsaker som man kokar i en stor gryta på bordet. Det är übermysigt, och man blir varm i hela kroppen. Man kan själv välja vad man vill ta (men kom ihåg att det är oartigt att bara ta av sin favorit!).

天ぷら Tempura
Det här känner nog de flesta av er till - friterade räkor, grönsaker eller fisk. Nam. c:

Och det finns mycket, mycket mer! Det här är bara toppen av isberget! Lämna en kommentar om ni vill att jag ska berätta mer. :3 Jag tror i alla fall att jag ska skriva ett inlägg om japanska sötsaker, men vi får se.

じゃ、またね~

9 kommentarer:

  1. JAAAA, MER MAT! Jag blev hungrig nu... '-'

    SvaraRadera
  2. Vad är umebochi och o-mochi för någe'? Ja skriv om sötsaker!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Umeboshi är inlagda japanska plommon. De är ganska sura, och inte min favorit om jag ska vara helt ärlig. O-mochi är ungefär som risdeg, man kokar ris och bankar på det tills det blir en, tja, deg. ^_^" Gott är det i alla fall, men konsistensen kan kännas lite udda de första gångerna man provar. :3

      Radera
  3. Haha! Sukiyaki-varm i hela kroppen? Det beror inte på att man har i sake då?;)
    Du skriver så duktiga saker, bra blogg! Fem toasters!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Veronicas mamma12 februari 2012 20:51

      Hm, har de ingen åldersgräns för sake?

      Radera
  4. Har atit for mycket Thaimat nu sa jag vantar till jag kommer hem innan jag vill se mer mat. KRAM

    SvaraRadera
  5. Svar
    1. Japp! :P Det verkar kanske någorlunda nyttigt, men i själva verket är det ju bara nudlar och en massa fett. Gott är det dock!

      Radera
  6. Min favorit är tonkatsu. Med finskuren vitkål och tonkatsusås - som jag köper färdig på Japanska torget i Stockholm. Men tempura är också gott:)

    SvaraRadera