torsdag 23 februari 2012

Förkylningar, dans och reflexer

Som ni kanske har märkt så blir jag sjuk ganska ofta här borta. Mycket oftare än hemma i Sverige i alla fall. Och efter lite funderande tror jag att jag har kommit fram till varför japaner (och utlänningar som råkar befinna sig här) blir sjuka så ofta.

Det finns två stora anledningar (förutom det uppenbara, som att vi tjejer alltid måste ha kjol på oss oavsett väder, och att det helt enkelt är svinkallt överallt, inne som ute).

För det första, japaner går alltid till skolan (eller jobbet) om de är sjuka. Det är dumt både för att den som är sjuk inte kan vila upp sig och bli frisk, men också för att den smittar alla andra. Det är ju verkligen inte särskillt smart, eller hur? Jag menar, om de sjuka höll sig hemma så skulle alla vi andra fortsätta att vara friska utan problem. Men nä, det är viktigare att ha hög närvaro... Grumble grumble...

För det andra, japaner har helt missuppfattat hur man ska nysa. I stället för att nysa i armvecket (som man ska!), så uppmuntras alla att nysa i handen. Hallå? Då blir ju allt man tar på jättemysigt. Jag menar, tänk bara på tågen som miljoner åker med varje dag. Mys med de där handtagen man håller i, och räckena, eller när tåget plötsligt kränger till och man måste grabba tag i närmsta människa för att inte falla omkull. Mums. >__<" Och ändå är de sjukt bacillrädda! Jag fattar inte...

Annars kan jag ju berätta att idag var en ganska bra dag. Vi har ju hållit på med en workshop, och jag och mina kompisar valde som sagt hiphop. Idag var det dags att visa upp vad vi gjort. Vi var jättedåliga. Men det var okej, för vi var jättemånga så man stack inte ut (om man inte är den enda som är en halvmeter längre än alla andra och har blont hår som jag), och vi hade inte uttrymme nog att röra på oss i alla fall.

Men förutom det, var det ganska nice. Jag menar, vi fick ju se vad alla andra hade gjort också. Och det var inte bara dans, utan det hade faktiskt funnits en massa roliga saker att välja bland. Det var några som lärt sig några fraser på nya språk, folk som gjort dockteater, några sjöng, och några gjorde... Ah, vad heter det... "Stop-motion filmer". Det sistnämnda var lätt det roligaste. Det var ett gäng killar som hade gjort en riktigt bra en, och det var verkligen superkul.

Oh, och när jag var på väg hem och väntade på tåget så gick en mamma och hennes lilla dotter förbi. Hon måste varit typ två eller tre. Och dottern såg ut precis så här: :O när hon såg mig. Hon kunde inte sluta kolla, och hon var verkligen helt fascinerad. Men det var inte på ett dåligt sätt, utan hon såg liksom glad och förvånad ut på samma gång. Hon var jättesöt, och hon såg till att hamna nära mig på tåget när det anlände.
Inte viktigt, jag vet, men det är en sån där småsak som jag vill kunna minnas när jag läser det här om tio år. :3

Ikväll har jag varit lite duktig och fixat de senaste dagarnas disk. Inte bara min då, utan allas. Yay, duktig utbytesstudent. ^__^ I vanliga fall är kruxet att eftersom att Chika inte har några sysslor, vet jag liksom inte hur mycket jag förväntas göra. Lite krångligt, men jag hjälper till så fort jag får chansen.

Och en sista sak. Visste ni att japaner inte har en aning om vad reflexer är? Och då talar vi om de som lyser om de får ljus på sig, och inte de som man har när någon slår en på knäet med en liten hammare. När jag hittade några i en affär för typ två månader sen och visade dem för Chika, då trodde hon att det var mobilsmycken... Haha. Så jag fick förklara att "Nej, de här använder vi som bor på landet på vintermorgonarna så att bussarna ska plocka upp oss i stället för att köra över oss. Vi syns inte annars förstår du." Så ett tips till folk som ska till Japan och hälsa på eller bo med japaner: Ta med reflexer som present! c:

じゃ、またね~

2 kommentarer:

  1. Det är inte bara japaner som har dålig koll på reflexer. Jag gladde optikerns pojke i Vietnam när jag gav honom en spökreflex.
    Ha det gott. Hälsningar från ett snöigt Boden.
    Kram Carina

    SvaraRadera
  2. Hahaha, med gud! Jag skickade nyligen en liten reflex till min japanska brevvän och hon kallade den för nyckelring XD kanske borde förklara för henne då :P

    SvaraRadera