måndag 27 februari 2012

ダンスとスピーチ

Huu, idag var det dags för två saker som jag våndats över ett bra tag. Vi skulle visa upp dansen på idrotten, och jag skulle hålla mitt tal om Sverige. Awesome.

Första lektionen var idrott, och det var stressigt. Min grupp hade som sagt inte direkt ansträngt sig, och om det inte varit för mig och Rika-chan så hade det inte blivit någon dans alls. Problemet var att vi bara hade en en minut lång koreografi, och den skulle vara två minuter. Vi hade tio minuter på oss att fixa det, och även om det inte blev världens bästa lösning så blev det helt okej.

Vi var jättenervösa, och bland annat så skolkade en av tjejerna i vår grupp så att vi bara var fem stycken, och i alla andra grupper var det fler än tio personer. Vi var sist, och i vanliga fall skulle det gjort mig änne mer nervös, men så var inte fallet idag. Varför? Tja, de andra grupperna var inte så... bra. De gick mest bara omkring och pekade lite hit och dit. :P Men alla blev jätteimponerade när de såg vår dans (den var faktiskt bra), så jag tror att vi fick bra betyg. :3 Lättad tjej~

Sen var jag tvungen att våndas under hela andra lektionen i väntan på den efter då jag skulle hålla tal. Jag har berättat lite om talet, eller hur? På samhällskunskapen/geografin så brukar det alltid vara en eller två personer som tar med sig en tidningsartikel och håller tal om den. Oftast pratar de bara i typ två minuter, fastän de egentligen ska prata i fem. Jag fick göra lite annorlunda dock. Istället för att bara hitta en tidingsartikel så fick jag skriva ett helt eget tal om Sverige och skillnader mella Sverige och Japan. Yeah.

Innan jag började så fick läraren alla att vara helt tysta, och så sa han att jag verkligen hade kämpat med talet och att alla skulle vara goda lyssnare (i vanliga fall sitter alla och pratar när någon håller tal, så yeah, press). Jag började prata... Och det bara flöt på! :D Det gick jättebra, och även om jag tittade en hel del på pappret så kändes det helt okej. Jag var inte alls lika nervös medans jag pratade som jag hade varit innan. c: Och jag pratade i nästan fem minuter! Haha, alla var helt chockade över att det kan bli -40 grader, men att det ändå är varmt inomhus. Åh japaner, att ni inte lär er att isolera era hus...

Efter talet fick jag en massa applåder, och för en gångs skull så var det "riktiga" applåder, och inte "vi-applåderar-för-att-det-är-artigt-applåder". Och efter det, fick alla ställa frågor. Förutom standardfrågorna som "vilken japansk mat är din favorit?", "vad i Japan tycker du om?" och "vilka japanska band lyssnar du på?", så fick jag en del roliga frågor.

De frågade vilket mitt favoritord på japanska är. Jag fick hjärnsläpp, så jag sa det första som ploppade upp i huvudet. Det råkade bli やばい (yabai), vilket egentligen betyder "farligt", men som används på samma sätt som jävlar eller shiiit i svenskan. Alla skrattade. Det var lite pinsamt.

De frågade också om vi har några speciella traditioner som vi bara firar i Sverige. Självklart berättade jag om midsommar och de små grodorna. Jag vet inte om det faktiskt bara är vi som firar det, men de firar det garanterat inte här. :P Haha, alla tyckte att det verkade vara en riktigt konstig tradition, men om man tänker efter så är den ju faktiskt det.

Men det roligaste var nog när de frågade om vad som förvånade mig mest när jag kom hit. Jag svarade att jag först tyckte att det var lite konstigt att tjejer och killar knappt pratar med varandra alls, och att man inte kramas. "I Sverige kramar vi allt och alla!" sa jag, varpå en kille drämde näven i bordet och sa att han bestämt sig för att flytta till Sverige. xD


Slutligen kan jag berätta att vi fått månadsplaneringen (heter det verkligen så?) för mars, och det ser riktigt trevligt ut. Nästa vecka är det testvecka, så då är jag ledig tre dagar och har ett prov på onsdagen. Från och med fredagen samma vecka har vi halvdagar (till tolv eller halv ett) fram till den nittonde, är lediga den tjugonde, och sen har vi några fler random halvdagar. Inte helt tokigt. :3
 
じゃ、またね~

5 kommentarer:

 1. Åh, vad roligt att det gick så bra! :D Kan du inte skriva om vad de frågade mer? :D

  SvaraRadera
 2. Jo du vännen man firar midsommar även i Finland och Norge. Detta kommer sig förmodligen av att längst upp i norr så blir det ingen natt alls vid den tiden. Så man kan säga att det är en nordisk högtid. Jätteroligt att det gick bra för dig både i dansen och med talet.
  Kram.

  SvaraRadera
 3. Så härligt att både föreställningen och föredraget gick så bra! Fast det visste vi innan!
  Kramar från Mormor och Morfar

  SvaraRadera
 4. Hej BEA!
  Det är kul att läsa din blogg och om allt som händer.
  Och intressant att höra om talet. :))
  Jag är verkligen imponerad av dig i Japan!
  Fina ksg-hälsningar till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Say whaaaat!? Jag skrev ju mitt namn... Well well

   Det var Elin Forsslund! ;)

   Radera