måndag 2 januari 2012

Religion och nyår

Nu tänkte jag göra skriva om något som jag skrivit alldeles för lite om - japansk kultur och traditioner! Sånt ville i alla fall jag läsa om innan jag kom hit, så det tänkte jag att ni också kanske ville... Men tycker ni att det är tråkigt behöver ni inte läsa! :P Så, ja, nu sätter vi igång.

Vi kan börja med religionen. I Japan är ungefär 49% av befolkningen shintoister, 45% är buddhister, 1% är kristna och resterande 5% tillhör övriga religioner. Vad som är så fantastiskt med Japan är att religionerna inte "krockar" med varandra (som i till exempel i Indien), utan alla kommer överens oberoende av vilken religion man tillhör. Japan är inte jättereligiöst, nej, men religionen (eller snarare alla traditioner) har en större betydelse i vardagen än vad den har i Sverige.

Ett utmärkt exempel på detta är japanska bröllop. Trots att bara cirka 1% av befolkningen är kristen så har 64% av alla par som gifter sig "christian-style" bröllop. 16% har shintoistiska (är det ens ett ord?) bröllop, och mindre än 2% har buddhistiska.

Även nyår är ett bra exempel. Min värdfamilj ser sig själva som buddhister, och vid midnatt på nyårsafton gick vi till ett tempel för att ringa in året (vilket är en buddhistisk sed). Men på nyårsdagen gick vi till två olika shrines för att be, och det är en shintoistisk sed. Varför gjorde vi båda? För att det är tradition!

Vidare kan jag ju berätta lite om det japanska nyåret.
I Japan så är nyåret betydligt mycket viktigare än julen. Varför det är så är uppenbart, Japan är inte ett kristet land. Nu säger jag inte att man måste vara kristen för att fira jul (ärligt talat, jag firar det för att det är tradition, inte för att jag är kristen), men ni förstår vad jag menar. Nej, det är nyår som gäller.

På nyårsafton, eller snarare under de sista få dagarna av året, ska man städa. Noga. Man ser till att få med allt som man kanske missar när man "vardagsstädar". Jag har läst på lite, och tydligen härstammar den traditionen från att man förr i tiden trodde att Nyårsguden skulle komma på nyårsdagen, och därför städade man huset och satte ut かどまつい, en slags prydnad bestående av tre bamburör, tallkvistar, plommonblomster och gräs, och しめなわ, en "holy rope"-dekoration, för att välkomna guden. Många har glömt att det är det som är roten, men traditionen lever vidare.

Man äter även speciell nyårsmat. Jag är bombsäker på att det finns vissa variationer beroende på var i Japan man befinner sig, men överallt (tror jag) får man maten serverad i en lackerad låda där maten är uppdelad i fyra grupper. Mat som ska ätas med sake, grillad/stekt fisk/havsdjur, kokad mat och mat med vinäger. Det är så jag fått det förklarat i alla fall. :P Alla delar har olika betydelser, och de varierar beronde på matens färg och form.

En sista japansk nyårstradition är nyårspresenten och nyårskorten. Som jag skrev tidigare så motsvarar nyår i Japan julafton i Sverige, så det är på nyår man skickar kort och får presenter. Dock är det inte fråga om prylar, utan barnen i familjen får pengar av sina föräldrar. Jag fick också en nyårspresent, trots att jag bara bott här i lite drygt två veckor. (o////o) Korten är också extermt viktiga, och man skickar dem till alla. Seriöst, det är helt galet hur många kort min familj har fått...

じゃ、またね~

5 kommentarer:

 1. Keep on telling me those stories :) It's extremely intersésting xd

  SvaraRadera
 2. Hej Beatrice,

  jag tycker det är intressant att läsa vad du skriver. Skönt att du trivs bättre nu.

  Veronicas mamma

  SvaraRadera
 3. Åh å underbart! Är ju extremt avis på dig hihii :) Ha det bäst!

  SvaraRadera
 4. Väldigt intressant att läsa! Du skriver väldigt bra (:

  SvaraRadera
 5. Väldigt intressant! Keep up the good work! :)

  SvaraRadera