måndag 26 december 2011

Vett och etikett

Det här är något som jag länge funderat på att skriva, men som jag bara varit för lat för att faktiskt sätta mig ner och tänka igenom ordentligt. Det här är en lista över "saker man bör och inte bör göra när man är i Japan". Hoppas att ni finner det lite intressant i alla fall. :3


Det kan hända att jag upprepar saker som jag redan skrivit, men ha överseende är ni snälla. Jag vill ha allt samlat.

Vi kan börja med något som är himla bra att veta, och som det dessutom finns en massa myter om - maten. När man äter i Japan, oavsett om man är hemma hos någon eller på restaurang, så finns det ett par saker man kan tänka på, och för enkelhetens skull tänker jag bara rada upp dem.

Lek inte med maten, men det är ganska uppenbart. Gör ditt bästa för att använda ätpinnarna ordentligt, även om du inte är helt hundra på hur man gör. Du kan alltid be om hjälp i fall att du äter med vänner. :) Kör inte ner ätpinnarna i risskålen, för det påminner om en buddhistisk ritual man gör vid begravningar/för att hedra någon som dött. Peka inte på folk med pinnarna, för det är oartigt.

När du äter ris, se till att hålla skålen i vänsterhanden och lyfta upp den nära munnen, för det är dåligt bordsskick att böja sig ner över bordet när man äter. Och ät vartenda riskorn! Det är fult att lämna ris, och det härrör sig från en japansk saga som säger att i varje riskorn bor det 88 féer, och om man lämnar ris så dör féerna som bor där. Eller något i den stilen. Det var lite svårt att förstå när jag fick det förklarat. :3

Det är inte en artig gest att rapa, vilket jag har läst både här och där, men det är helt okej att sörpla när man dricker soppa eller äter nudlar. Det är inte något som visar att man uppskattar maten (vilket jag också läst), utan det är helt enkelt så de gör för att kyla ner maten (eftersom att det mesta serveras antingen kallt eller skållhett).

Innan du börjar äta ska du säga "Itadakimasu", och efter maten ska du säga "Gochisohsama deshita" till den som gjort/betalat för maten (eller bara "gochisohsama" om du är nära vän med personen i fråga).
Sen skadar det inte om du ropar ut ett "oishii" eller "umai" medan du äter. Båda betyder att maten är god. C:

Nästa punkt är något som många utlänningar misslyckas med - hur man ska bete sig på tågen.

Det viktigaste du bör tänka på är att vara tyst. Helst ska man inte prata med varandra alls på tågen, men om du tvunget måste prata med någon, se till att använda en riktigt, riktigt låg röst. När ni tror att ni pratar tyst nog, halvera den ljudvolymen. Då pratar ni nästan tyst nog.

Ät eller drick inget på tågen, även om ni ibland skulle se japaner göra det. Prata inte heller i mobilen, för det anses som extremt oartigt. Dock är det helt okej att sms:a.

Det finns speciella platser avsedda för sjuka/gamla/gravida, och där ska ni absolut inte sätta er. De är tydligt markerade, så det går inte att missa. Återigen, ni kommer att se japaner som bryter mot det här, men det spelar mindre roll. Om folk ser utlänningar göra det, det är då de blir irriterade.

När man ska gå på tågen så står man i prydliga led på platformen, och man släpper av alla som vill gå av innan man själv går på. Precis som i Sverige alltså.

Något annat som kan vara nyttigt att veta är hur man ska bete sig hemma hos folk.

Det finns två riktigt viktiga saker att tänka på. För det första, ta av dig skorna i genkan (den lilla nedsänkningen i hallen), och placera skorna längs med kanten med hälen mot upphöjningen (om ni förstår hur jag menar) utan att kliva på golvet (i genkan) med dina bara fötter. Och för det andra, gå under inga omständigheter in i rum du inte blivit inbjuden till.

I Sverige är det ju naturligt att man kan gå runt i någons hus och titta på de olika rummen, men här i Japan är det ganska oartigt att göra så. Vilka rum man har tillgång till beror på hur nära man är familjen man besöker, så det gäller att vara uppmärksam. Som regel får man vara i hallen, vardagsrummet (om det är dit de visar in dig), kanske din kompis rum (om du är på besök hos din klasskompis till exempel), och toaletten. "Avlägsna" vänner blir sällan inbjudna i köket, så gå inte dit om din vän inte ber dig att följa med. Men oroa dig inte för mycket, du kommer att förstå var du får och inte får vara.

En annan sak man kan tänka på om man besöker någon är att ha med sig en gåva, allra helst något ätbart. Det kan vara kakor, morötter eller vad som helst.

Som utbytesstudent är det lite annorlunda dock. Då är du inte en gäst på samma sätt, så därför kommer de att ha andra förväntningar på dig. De vill att du ska hjälpa till med hushållsarbetet, men inte på en gång. Det är inte heller säkert att de kommer be dig att hjälpa till, utan du måste fråga själv. Så det gäller att försöka känna av när det är läge att erbjuda sin hjälp.

Ah, just det, två snabba saker till om mat! För det första, du bör inte äta på ditt rum. För det andra, om du mot förmodan får lov att äta på rummet, ät aldrig i sängen. Seriously. Don't do it.

Avslutningsvis kan vi ta lite saker som är bra att tänka på i allmänhet.

Buga när du hälsar på folk. Dock blir det vanligare och vanligare att folk skakar hand, så se efter hur vem det nu än är du hälsar på gör.

Fråga folk vad de vill att du ska kalla dem. Som regel presenterar sig japaner med familjenamnet först och sitt eget namn sist, men ibland byter de plats på dessa när de pratar med utlänningar. Dessutom är det inte alls lika vanligt att man kallar folk för deras förnamn som vi gör i Sverige, så att fråga är säkrast. Jag kallar till exempel vissa utav mina klasskompisar "Sakiyama-kun", eller "Komuro-san", snarare än att kalla dem vid förnamn (Ryo och Hikaru).

I japanska klädaffärer finns det som regel inga provrum, men när det gör det, ta av skorna innan du går in i dem.

I Japan har de vänstertrafik, och det gäller även när man går. Så när du åker rulltrappa ska du stå på vänster sida, och gå på höger (tvärtemot hur vi gör i Sverige alltså). Tro mig, det är svårare att göra än man tror.

Det finns hur mycket som helst att skriva om det här, men jag känner att jag måste sluta nu innan ni dör av tristess. Ni får gärna komma med förslag på om det finns något speciellt ni vill att jag ska skriva om när det gäller just vett och etikett. Typ hur man ska bete sig vid tempel/shrines, på restauranger, på onsen (public bath), etcetera.

Hoppas att ni fann läsningen lite intressant. :3

じゃ、またね~

7 kommentarer:

 1. Jösses... Jag hade nog skapat en diplomatisk kris tror jag, inte det lättaste det där! :)

  SvaraRadera
 2. Mycket intressant läsning :) Fortsätt gärna med din vett och etikett skola ^^

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte det där var intressant^^ Berätta gärna om hur man uppför sig på restauranger!

  SvaraRadera
 4. Och jag som funderat på att besöka Japan. Ojojoj hur skulle det gå? Finns det kvällskurser?? hahaha. Intressant läsning.
  Kram!!

  SvaraRadera
 5. Bara en liten grej om det där med vart man ska stå i rulltrappan; det är tydligen olika i olika delar av landet. Osaka är tvärtemot Tokyo och i Kumamoto spelar det ingen roll. :3

  Förövrigt känner jag att jag är lite slapp med allt det här ibland. xD; Kanske är för att jag bor på landet och folk inte bryr sig lika mycket?

  SvaraRadera
 6. Roligt japan är ett bra hus jag kanske köper det huset hur mycket kostar det. Jag är redo att betala 10 tusen svenska kina kronor

  SvaraRadera