söndag 8 augusti 2010

Intervju

Okej, nu är det ett litet tag sedan jag skrev något, men här kommer en liten uppdatering!

Idag var jag på antagningsintervju på STS kontor. Det var jättenervöst först, och intervjuledaren hade missuppfattat tiden. Han trodde att vi skulle ses klockan ett när vi i själva verket skulle ses vid tolv. Men det löste sig, så det var inga problem.
Nu tänkte jag bara tala om hur intervjun är upplagd och så, för alla som kanske är lite nervösa eller bara vill förbereda sig.

För det första så vill STS att man ska ha båda sina föräldrar med sig. Jag trodde att det var för att de skulle närvara vid intervjun och intervjuas de också. Men de är mest med för det praktiska. (Dock så får man pluspoäng om båda är med, det visar tydligen på starkt engagemang!)

Först går man igenom ansökningshandlingarna, som man måste ha fyllt i innan intervjun. Där skriver man alla viktiga fakta om sig själv, typ vad du heter, var du bor, hur gammal du är, hur du är som person, en massa kontaktuppgifter till olika folk och så vidare. Man slänger även ett snabbt öga på betygen. Samtidigt så får man ställa frågor om man har några.

Steg två i intervjun är att dina föräldrar skickas ut ur rummet, så att de kan diskutera lite, och så att du får göra din intervju i fred. Det kan ju kännas lite pressat om föräldrarna sitter och lyssnar. Hela intervjun görs på engelska, men oroa er inte! Det flyter på ganska lätt, och intervjuledaren är trevlig. Min ledare hade dessutom åkt till Kanada förra året eller så, och jag fick många bra tips om hur man kan hantera hemlängtan och så.
Man får en massa frågor, så det är bara att babbla på. Det viktigaste är att du svarar ärligt, och jag kan tipsa om att det är bra att berätta om sina svaga sidor också, för det visar att du är mer mogen än om du bara säger att allt kommer gå som en dans och att du inte kommer att ha några svårigheter över huvud taget med att anpassa dig.
Jag kan också tipsa om att lusläsa STS-katalogen. De vill gärna se att du är välinformerad och att du vet vad som gäller. Det går även att förbereda sig för intervjun genom att skriva egna frågor. Tänk dig att du är den som leder, så går det lättare att komma på några! Mest är det frågor som "vad är dina förväntningar på värdfamiljen/din high school/dig själv?", "varför vill du åka?", "vad vill du lära dig?" eller "vad kan du bidra med till din värdfamilj/high school?". Som jag sa tidigare, svara ärligt!

Steg tre är en "essay". Då har du ungefär 15 minuter på dig att berätta om dig själv, dina intressen, din familj, din skola och varför du vill åka på ett utbytesår. Även den ska vara på engelska, men den är inte lika viktig som själva intervjun.
Samtidigt som du sitter kvar och skriver går ledaren ut till dina föräldrar och pratar med dem. De får veta lite hur det gick, och ställa frågor. De diskuterar det praktiska, typ hur man ska finansiera det hela, men även hur de känner för att skicka iväg sin son eller dotter ett helt år. Oroa er inte, era föräldrar lär inte säga något som kan förstöra era chanser. Det är ju inte bara den som reser iväg som måste klara av att vara borta hemifrån, utan föräldrarna måste också vara redo.

Steg fyra, om man verkligen kan kalla det ett steg, är "avslutet". Då kan man ställa de sista frågorna man kanske har, och sedan går man hem.

Det är alltså inte så farligt, och intervjuledaren är faktiskt en vanlig människa, så... Ta det bara lugnt, så går det bra! :)

Ja, mata ne~

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar